Predavanje i radionicu „Kako razlikovati pravi med od patvorina“ održao je Ivan Duka, mag.pharm., univ.mag.pham. Nakon što smo upoznali sastav, svojstva i proces nastajanja meda, mikroskopirali smo peludna zrnca te usporedili količinu flavonoida u medu i kamilici. Peludna zrnca ostaju nesvjesno u medu. Mikroskopski se identificiraju vrste biljaka od koji je med sastavljen. Omjer peludi govori je li med monofloran ( npr. samo bagrem) ili polifloran ( više vrsta biljaka.
Za praktični dio radionice smo pomiješali smo malo peludnih zrnaca s vodom u porculanskoj zdjelici i napravili mikroskopski preparat. Preparat je sadržavao različite vrste peluda.
U drugom dijelu praktičnog rada analizirali smo flavonoide u medu. Kombinacija peludne analize i flavonoida je vrlo pouzdana za određivanje botaničkog i geografskog porijekla. Uspoređivali smo količinu flavonoida u kamilici i medu te zaključili da više ovih spojeva sadrži kamilica tj. boja je intenzivnije žuta.





