Projekt “Razotkrivena alkemija”

Predavanje i radionica: „Fizikalna i kemijska svojstva pčelinjeg voska“, Sanja Penić, prof. bio. i kem., izvrstan savjetnik

Kroz prezentaciju o pčelinjem vosku sudionici projekta doznali su što je pčelinji vosak, kako nastaje, te da ga pčele koriste za gradnju saća, čuvanje meda, polena i ličinki. Vosak je vosak je složena mješavina estera masnih kiselina i alkohola, slobodnih masnih kiselina, ugljikovodika, minerala, aromatskih tvari, karotenoida, flavona ( žuti pigment), peluda, propolisa. Ima više  od 300 različitih komponenti. Stabilan i otporan na oksidaciju. Kad pčela medarica iz žlijezde luči voštane pločice, one su gotovo bijele boje. Tamnija ili žuta boja se u vosku stvara njegovim kontaktom sa zrakom. Boja ovisi i od prisustva cvjetne peludi te propolisa. Ugodan miris voska potiče od cvjetova nektara.

Vosak se upotrebljava za izradu svijeća i satnih osnova, za izradu figura od voska zbog izuzetne trajnosti ( muzeji voštanih figura), u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji ( baza za masti, kreme i lijekove; zadržava vlagu i hidratizira kožu), u prehrambenoj industriji (zaštita hrane od vanjskih utjecaja), u tekstilnoj industriji (zbog vodonepropusnosti), za   poliranje i zaštitu namještaja , drvenih i kožnih površina, alata…

U praktičnom dijelu upoznali smo fizikalna i kemijska svojstva pčelinjeg voska. Testirali smo talište tj. odredili temperaturu topljenja voska ( tali se na 65 °C), ispitali smo topljivost voska u vodi i kloroformu. Vosak se topi u organskim otapalima poput kloroforma. Testirali smo zapaljivost voska. Vosak gori mirnim, stabilnim plamenom. Ispitali smo i vodonepropusnost voska. Ovo svojstvo čini vosak pogodnim za impregnaciju tkanina, kožnih predmeta i drvenih površina. Dokazali smo da u vosku postoje i nezasićene masne kiseline jer smo dobili karakteristično ružičasto obojenje nakon topljena voska u kloroformu i dodavanja Lugolove otopine ( tj. otopine joda u etanolu). Jod je dobro topiv u kloroformu  daje karakteristično ružičasto obojenje. Intenzitet boje ovisi o vrsti  masnih kiselina u uzorku. Dokazali smo da najviše zasićenih masnih kiselina sadrže svinjska mast i parafin ( crveno ljubičasto obojenje), dok nezasićene masne kiseline nalazimo u pčelinjem vosku i ulju.

 

Skip to content